Continguts
Què és el CTR i com millora els resultats a la SERP
El CTR, de l'anglès Clic Through Rate, és el nombre de clics que fan els usuaris entre el nombre de vegades que s'imprimeix el nostre anunci o enllaç a la nostra web als resultats de cerca. Aquesta dada s'expressa en percentatge i cobra vital importància en el rendiment de les campanyes de publicitat en línia com Google Ad's. i en el posicionament Seo orgànic.
"El CTR és un indicador de l'acceptació que tenen els nostres anuncis i enllaços web als resultats de cerca"
És una mètrica d'estimació, ja que parlem de nombre de clics entre impressions (nombre de vegades que apareix el nostre anunci o enllaç als resultats) i no garanteix clic d'usuaris únics. Es comptabilitzen de manera que un mateix usuari pot clicar moltes vegades al mateix link després de repetir una cerca.
Encara que és altament rellevant a les plataformes de publicitat en línia, també ho és els resultats orgànics de la nostra web que es mostren a la SERP, aportant gran valor en posicionament Seo.
En aquest post ens centrarem en una visió general ja que depenent de molts factors, sobretot a Ads, és difícil estimar una estratègia clara. Per exemple, si la paraula que volem posicionar és molt competida o no (si hi ha molts anunciants en aquesta keyword) o bé, com de dirigit sigui el nostre anunci, ja que no és el mateix mostrar un anunci genèric que un producte concret. Com més dirigit sigui lanunci més probabilitat dèxit tindrem i millor CTR.
Tots els anuncis i paraules clau tenen el vostre CTR.
Per què serveix el CTR?
El principal objectiu del CTR a Seo és l'optimització d'anuncis i enllaços a la nostra web i obtenir així un nombre més gran de clics.
Diferents estudis asseguren que el percentatge més gran de clics es produeixen en les primeres posicions de Google. Actualment, Google mostra 10 resultats de cerca orgànics i 4 anuncis Ads de manera que assolir les primeres posicions i encertar amb la les paraules clau a les campanyes d'anuncis incrementa enormement les possibilitats d'atreure trànsit a la nostra web.
Aquesta mètrica ens permet avaluar l'acceptació dels nostres anuncis o enllaços als resultats de cerca. Per exemple, permet veure l'impacte de certs títols o descripcions, si els fragments enriquits que oferim tenen èxit o no, o si la manera de promocionar un anunci és adequada.
És una KPI de vital importància al Sem, ja que ens permet tenir una estimació de la despesa o inversió que farem per a una determinada paraula clau en publicitat. Mitjançant aquesta mètrica, podem avaluar el CPC Adwords (Cost Per Clic en publicitat).
Podem interpretar el CTR per determinar els anuncis o keywords que siguin més eficaços per als nostres interessos. Segons el suport de Web Master Tools,
“Com més estreta sigui la relació entre les teves paraules clau i els teus anuncis entre si i amb la teva empresa, més possibilitats hi haurà que un usuari faci clic en un dels teus anuncis després de buscar la teva frase de paraules clau”
Com es calcula el Clic Through Rate?
La fórmula CTR consisteix a dividir el nombre de clics que els usuaris fan sobre aquest enllaç/anunci entre el nombre de vegades que apareix a la pàgina de resultats de cerca i multiplicat per 100. Per exemple, si tenim un enllaç que apareix 100 vegades en els resultats de cerca i els usuaris clicen 5 vegades el resultat seria: (5 / 100) * 100 = 5%. D'aquesta manera, el nostre CTR per a aquest anunci o enllaç seria del 5%.
Convé recordar que el CTR és un valor temporal, és a dir, necessitem ubicar-lo en dates concretes per conèixer-ne el valor real. Un CTR pot variar moltíssim, per exemple, durant un any. Però potser només ens interessa aquest valor en una franja de temps concreta, com quan llancem un anunci o creem una estratègia de posicionament Seo per a una promoció temporal. Recordeu acotar les dates per obtenir un valor més aproximat.
Quan un CTR és bo?
Quan pretenem interpretar aquesta mètrica hem de tenir en compte que no hi ha un valor perfecte que faci la impressió d'un bon CTR.
Depenent de la posició que s'ocupi a la llista de resultats de cerca, podem estimar els percentatges de CTR com a bons o dolents. També difereix si el valor de CTR és un valor per a enllaços orgànics de la nostra web o un anunci a Google Ads. Als displays d'Ads, depèn d'on es mostri l'anunci. No és el mateix un anunci a la llista de resultats de Google que un banner en una web però és lindicador més important per estimar la qualitat de lanunci amb la menor inversió possible.
Per tant, és convenient comparar els CTR en el mateix context. En el cas dels resultats orgànics, és més senzill, perquè el nostre context sempre serà la llista de resultats o SERP. No obstant això, als anuncis els haurem de contrastar. Google Ad's ens ofereix una eina per poder comprovar-ho i traçar millor la nostra estratègia.
Com a referència, un resultat posicionat a la primera posició pot atraure al voltant d'un 30% del trànsit per a determinada paraula clau, mentre que un altre resultat a la desena posició atrauria al voltant del 7% de trànsit.
Per què és important a Seo?
Fonamentalment perquè ens permet mesurar l'èxit dels nostres enllaços als resultats de cerca. També permet mesurar l'estat d'un anunci i conèixer l'acceptació que teniu entre els usuaris. Si, per exemple, portem una campanya d'Ads amb un anunci per a una certa clau i observem que el CTR en molt baix, potser convindria estudiar un canvi en el disseny d'anunci o bé licitar per una altra paraula clau similar. Estudiant aquesta mètrica, també podem saber la rendibilitat del nostre anunci.
T'ajudem amb la teva estratègia SEO?
Com conèixer el CTR de la nostra web?
Google Search Console és una poderosa eina que ens permet conèixer el CTR del nostre lloc web. Google Ads ens ofereix la mateixa informació per als nostres anuncis i campanyes.
Dins eina Search Console, al panell lateral esquerre de la nova consola, clicarem a “Rendiment” ia continuació cliquem el quadre CTR del gràfic. En aquesta imatge veurem una visió general del CTR per a totes les paraules clau de la nostra web. Tenim l'opció de seleccionar períodes de temps fermants.
Si volem conèixer més detalls per a cada url o paraula clau, a sota es mostra una llista amb totes les paraules clau de la nostra web indexades al motor de Google.
Com millorar en resultats orgànics?
Si has treballat anteriorment el Seo ja hauràs llegit un motó sobre com optimitzar els títols per obtenir millor percentatge de clics; per tant, en aquesta secció només descriuré els aspectes més rellevants que hauries de tenir en compte.
- Crea títols atractius
- Crea descripcions que aportin informació de valor
- Usa la paraula clau del contingut del post al títol i/o metadescripció. Tracta de no repetir-la exactament, utilitza termes long tail que incloguin la keyword.
- No abuseu d'emoticones. Google canvia constantment la seva política pel que fa a mostrar aquests símbols o emojis. Utilitza símbols ASCII.
- Assegureu-vos que el títol reflecteix clarament i sense ambigüitats sobre què tracta el contingut de l'enllaç.
- Fes servir fragments enriquits per destacar sobre altres resultats.
- Cuida les longituds dels títols i descripcions, comprova-ho tant a la vista mòbil com a escriptori. Actualment, Google mostra correctament títols amb longituds de 60 caràcters i metadescripcions de 155 amb algunes variacions a la vista mòbil. Seotroço és una eina perfecta per comprovar-ho.
Recordeu portar el control del que esteu fent. En aquesta entrada t'explico com controlar el CTR Seo d'una manera còmoda.
Controla el teu CTR
Eines per optimitzar el CTR
Optimització de snippets: https://seomofo.com/snippet-optimizer.html
Eina d'anàlisi: https://search.google.com/search-console
Fonts i bibliografia
https://support.google.com/google-ads/answer/2615875?hl=es
En Millennials Consulting treballem molts aspectes del Seo. Per a qualsevol consulta sobre la nostra feina pots veure els nostres serveis de agència Seo.