Recentment, Google ha actualitzat la directiva rel = no segueix afegint dues noves etiquetes html per aportar més informació sobre l'ús dels enllaços tant a la nostra web com als enllaços externs.
Noves maneres d'identificar enllaços naturals
Des del 2005 i fins fa unes poques setmanes, Google considerava els enllaços, tant entrants com sortints, com “follow” o “nofollow” únicament. Aquestes etiquetes han estat i són molt útils a SEO ja que indica a l'aranya de rastreig si aquests enllaços han de ser “seguits” i considerats per al traspàs d'autoritat (Linkjuice) o no.
Va ser una mesura per intentar aplacar els enllaços SPAM. D'aquesta manera, Google tenia en compte els enllaços que no havien de ser considerats per l'algorisme de cerca i avui dia, nofollow segueix funcionant de la mateixa manera. Tot i això, des del 10 de setembre del 2019, Google ofereix dues noves possibilitats:
rel = «sponsored»: (patrocinat) aquest nou atribut s'usarà per identificar enllaços al vostre lloc que es van crear com a part d'anuncis o patrocinis.
rel = «ugc»: UGC significa Contingut generat per l'usuari i es recomana per a enllaços contingut generat per l'usuari, com ara comentaris i publicacions en fòrums.
Google posa a disposició al vostre fòrum algunes respostes als primers dubtes que ens sorgeixen.
Hem d'actualitzar els nostres enllaços nofollow?
Segons Google i de moment no. Haurem de seguir tractant aquests enllaços com fins ara.
Podem fer servir més d'un valor a l'etiqueta rel?
La resposta és sí. Podem indicar, per exemple, rel=”ugc sponsored” per a un link que prové d'un fòrum i que a més a més està patrocinat.
Hem de canviar nofollow per a enllaços patrocinats?
Novament Google ens recomana que no és necessari i que hem de seguir fent-lo servir per marcar enllaços de llocs que puguin provocar penalitzacions al nostre lloc web, encara que ara recomana fer servir l'etiqueta “sponsored”.
Necessitem marcar anuncis o enllaços patrocinats?
Sí, per evitar una possible penalització desquema denllaç. Farem servir rel="sponsored" o rel="nofollow" per marcar aquests enllaços. Ara, Google prefereix l'ús de “patrocinat” o patrocinat però qualsevol dels dos estan bé i seran tractats de la mateixa manera.
Què passa si ens equivoquem en utilitzar un atribut?
No hi ha cap problema excepte en el cas denllaços patrocinats. Si marqueu un enllaç UGC o un enllaç que no és d'anuncis com «patrocinatGoogle seguirà aquesta indicació però l'impacte que pugui tenir al nostre perfil d'enllaços seria com a màxim que no podríem comptar l'enllaç com a transvasament d'autoritat (nofollow).
Qualsevol enllaç que sigui clarament un anunci o patrocinat ha de fer servir «spondored» o «nofollow» però Google prefereix que usem «sponsored».
Hem de fer servir aquests nous atributs?
Lús dels nous atributs permet a les aranyes de rastreig processar millor i amb més informació els enllaços del nostre lloc web.
Poden aquestes noves indicacions fomentar l'spam d'enllaços als comentaris i el contingut d'UGC?
Els atributs d'enllaç de «UGC»I«nofollow» continuaran sent un element dissuasori addicional de l'SPAM. El canvi en la manera dindicar el tipus denllaç no canviarà la naturalesa de com ha tractat Google aquests enllaços. Generalment com nofollow i no es consideraran per a fins de rankeo o autoritat web.
Quan entren en vigència aquests canvis a l'atribut rel?
Tots els atributs denllaç, patrocinat, UGC y nofollow ja són rastrejables per l'aranya de Google. Aquells que depenguin de nofollow únicament per bloquejar la indexació d'una pàgina (la qual cosa no es recomana) haurien d'usar una altra alternativa més restrictiva com ara noindex.
Com afectarà les estratègies SEO de Linkbuilding?
A priori haurem d'esperar com Google i Search Console tracten aquestes noves etiquetes però, de moment, només podrem continuar esperant que Google ens doni més informació. Haurem de crear experiments per veure si aplicant aquestes noves directives obtindrem més valor a les nostres estratègies de Linkbuilding.
Aquesta és una maniobra excel·lent de Google per reconèixer de millor manera que enllaços són comprats. A la llarga, s'espera que Google tingui més control sobre aquestes tècniques de Linkbuilding ja que per una banda, ofereix als “anunciants” indicar enllaços d'una manera més segura però alhora proporciona la informació a Google de quins llocs estan comprant enllaços.